Sorption of humic acids by bacteriaстатья

Информация о цитировании статьи получена из Scopus, Web of Science
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 27 марта 2014 г.

Работа с статьей


[1] Sorption of humic acids by bacteria / V. V. Tikhonov, D. S. Orlov, O. V. Lisovitskaya et al. // Microbiology. — 2013. — Vol. 82, no. 6. — P. 707–712. Capacity for sorption of humic acid (HA) from water solutions was shown for 38 bacterial strains. Isotherms of HA sorption were determined for the cells of 10 strains. The bonding strength between the cells and HA (k) and the terminal adsorption (Q max) determined from the Langmuir equation for gram-positive and gram-negative bacteria were reliably different. Gram-positive bacteria sorbed greater amounts of HA than gram-negative ones (Q max = 23 ± 10 and 5.6 ± 1.2 mg/m2, respectively). The bonding strength between HA and the cells was higher in gram-negative bacteria than in gram-positive: k = 9 ± 5 and 3.3 ± 1.1 mL/mg, respectively. [ DOI ]

Публикация в формате сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл скрыть