Determination of lipids and their oxidation products by IR spectrometryстатья

Информация о цитировании статьи получена из Scopus, Web of Science
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 19 июля 2016 г.

Работа с статьей

Прикрепленные файлы


Имя Описание Имя файла Размер Добавлен
1. Полный текст Полный текст английская версия 10.1134s1061934816060058.pdf 704,8 КБ 10 сентября 2016 [evpevp]

[1] Determination of lipids and their oxidation products by ir spectrometry / A. A. Dzhatdoeva, A. M. Polimova, E. V. Proskurnina et al. // Journal of Analytical Chemistry. — 2016. — Vol. 71, no. 6. — P. 542–548. We proposed a procedure for the IR spectrometric determination of lipid hydroperoxides in biological systems. The main bands in the IR absorption spectra of linoleic acid and its hydroperoxide were identified, and analytical bands suitable for the determination of both compounds in their mixtures were selected. It was demonstrated that tert-butyl hydroperoxide can be used as an external standard for determining fatty acid hydroperoxides. Using the external standard method (calibration curve) for tert-butyl hydroperoxides, we calculated the concentration of linoleic acid hydroperoxide in its mixture with linoleic acid; it agreed with the specified values. Using the developed procedure, we estimated the concentration of hydroperoxide groups in natural cardiolipin. The results were compared to those obtained by an independent method (activated chemiluminescence). [ DOI ]

Публикация в формате сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл скрыть