Neutrophils as a source of branched-chain, aromatic and positively charged free amino acidsстатья

Информация о цитировании статьи получена из Scopus, Web of Science
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 26 июня 2019 г.

Работа с статьей


[1] Neutrophils as a source of branched-chain, aromatic and positively charged free amino acids / S. Galkina, N. Fedorova, A. Ksenofontov et al. // Cell Adhesion and Migration. — 2019. — Vol. 13, no. 1. — P. 98–105. Neutrophils release branched-chain (valine, isoleucine, leucine), aromatic (tyrosine, phenylalanine) and positively charged free amino acids (arginine, ornithine, lysine, hydroxylysine, histidine) when adhere and spread onto fibronectin. In the presence of agents that impair cell spreading or adhesion (cytochalasin D, fMLP, nonadhesive substrate), neutrophils release the same amino acids, except for a sharp decrease in hydroxylysine and an increase in phenylalanine, indicating their special connection with cell adhesion. Plasma of patients with diabetes is characterized by an increased content of branched-chain and aromatic amino acids and a reduced ratio of arginine/ornithine compared to healthy human plasma. Our data showed that the secretion of neutrophils, regardless of their adhesion state, can contribute to this shift in the amino acid content. [ DOI ]

Публикация в формате сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл скрыть