Inhibition of mussel suspension feeding by surfactants of three classesстатья

Информация о цитировании статьи получена из Scopus, Web of Science
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 18 июля 2013 г.

Работа с статьей


[1] Ostroumov S. A., Widdows J. Inhibition of mussel suspension feeding by surfactants of three classes // Hydrobiologia. — 2006. — Vol. 556, no. 1. — P. 381–386. Inhibition of Mussel Suspension Feeding by Surfactants of Three Classes. https://www.researchgate.net/publication/215586803; Effects of three surfactants on the filtration rates by marine mussels were studied. The xenobiotics tested represented anionic, cationic and non-ionic surfactants (tetradecyltrimethylammonium bromide, a representative of a class of cationic surfactants; sodium dodecyl sulphate, a representative of anionic surfactants, namely, alkyl sulfates; and Triton X-100, a representative of non-ionic surfactants, namely, hydroxyethylated alkyl phenols). All three surfactants inhibited the clearance rates(filtration rate), water filtration by the bivalve mollusks, marine mussels. The significance of the results for the ecology of marine ecosystems is discussed. ** Перевод названия на русский язык, в развернутом виде (передавая суть, содержание названия): Поверхностно-активные вещества трех классов (т.е. анионные ПАВ, катионные ПАВ, неионогенные ПАВ) подавляют процесс фильтрации воды мидиями, - процесс, в результате которого мидии отфильтровывают из воды взвешенные в ней клетки водорослей и питаются ими. ** Tags: Surfactants × filter-feeders × marine mussels × Clearance rates × Mytilus × Bivalves × Aquaculture × tetradecyltrimethylammonium bromide × Sodium Dodecyl sulphate × Triton X-100 × alkyl sulfates × hydroxyethylated alkyl phenols × Ecotoxicology × Pollution × Ocean × Seawater × Marine Ecology × Поверхностно-активные вещества, анионные ПАВ, катионные ПАВ, неионогенные ПАВ? ** Full text, also: http://www.scribd.com/doc/45958156/; scribd.com/doc/59544597/;. [ DOI ]

Публикация в формате сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл скрыть